Посуд з нержавіючої сталі користується величезною популярністю. Зручна, довговічна, красива, проста в експлуатації – вона заслужила любов господинь. А чи є недоліки у каструль з нержавіючої сталі і як їх правильно вибрати?
Красиві, каструлі з нержавіючої сталі отримали величезне визнання лише в кінці XX століття, коли технології їх виготовлення досягли такого рівня, що практично за всіма показниками задовольнили і професіоналів і простих домогосподарок.
Переваги посуду з нержавіючої сталі
Каструлі з нержавіючої сталі міцні і довговічні. Вони не деформуються, не дряпаються, на відміну від каструль з емалі, у них немає покриття, яке може відколотися або прогоріти. Посуд з нержавіючої сталі служить набагато довше, витримуючи несприятливі умови експлуатації.
Кришки у таких каструль зазвичай прозорі, з термостійкого скла, це дозволяє спостерігати за процесом приготування їжі, так само як і жароміцних посуд для духовки.
У сучасних дно каструль важке, багатошарове. Воно може складатися з 3, 5, 7 шарів, в залежності від виробника і рівня якості. Наприклад, 2 шару нержавійки і між ними товстий шар алюмінію, що акумулює тепло. Ця багатошарова конструкція захищає їжу від пригорання і зберігає високу температуру деякий час після зняття каструлі з конфорки.
Завдяки бездоганній поліровці, на гладкій поверхні каструль не скупчуються мікроби, тому вона може вважатися екологічно чистою. Матеріал не вступає в хімічні реакції з продуктами, готування в такому посуді безпечна для здоров'я.
Доглядати за каструлями з нержавіючої сталі дуже просто. Зазвичай їх просто миють м'якою губкою в теплій воді.
Недоліки каструль з нержавіючої сталі
Через толстого, багатошарового дна каструля розігрівається повільніше.
Різкі перепади температур можуть пошкодити посуд, не можна ставити каструлю холодну на розігріту плиту і не рекомендують в гарячий посуд наливати холодну воду.
З-за перегріву на вогні без рідини на стінках каструлі можуть з'явитися важкі жовті плями.
Вартість високоякісного посуду з нержавіючої сталі досить висока.
Як вибрати посуд з нержавіючої сталі
Купувати посуд у спеціалізованих магазинах, а не в переході або на вуличному ринку. Це дозволить в деякій мірі уникнути підробки.
По-друге, якісна каструля з нержавіючої сталі не може коштувати дешево.
Стоимость материалов и сложная технология изготовления формирует ее цену на довольно высоком уровне.
Чтобы правильно выбрать посуду, желательно при покупке обратить внимание на некоторые её параметры и свойства: толщина стенок кастрюль из нержавейки должна составлять не менее 0,5мм, толщина слоя дна — не менее 3мм.
Прежде чем купить посуду, надо осмотреть её шлифовку – она должна быть безупречной. Не допускается никаких царапин, вмятин, шероховатостей на ее поверхности.
Обов'язково слід переконатися , що кришка ідеально щільно прилягає до каструлі. Солідні фірми-виробники посуду з нержавіючої сталі не допускають у своїх виробів бовтаються або деформованих кришок.
При постійному використанні протягом тривалого часу краще не брати каструлі з термодатчиками, таймерами, декоративними вставками і т. п. елементами, — вони не витримують інтенсивної експлуатації.